Live från ÖgirFöljande klipp finns nu att beskåda på tuben, från Toni Holgerssons spelning i Köping i fredags:


Blues för Fatumeh (text o musik av Cornelis Vreeswijk)


Efter din himmel (från Ibland kallar jag det kärlek)Stort tack till Ofairam för filmande och uppläggning!
Vågornas skum
Ni som uppmärksammade Toni Holgersson under hans första storhetsperiod i början av 90-talet kanske känner igen följande text som är hämtad från Blå andetag. En ganska kort text som trots det inrymmer väldigt mycket. Jag får i alla fall fina bilder i huvudet av dessa få ord.


Vågornas skum


Ljusröda blad av salt och sammet
Droppar regn skänker kärlek namnet
En kyss och en öppen mun
Du och jag nakna i vågornas skum
Mot brandgult tegel fäster solen sitt skratt
Du och jag vaknar ur samma natt
Kring mitt finger av löfte och tro
En gyllene ring av kärlek
Bygger sitt boPå Blå andetag deltar även Irma Schultz på sång i denna låt.Louise & kärlekenFyller på med ännu en text när jag ändå är igång, så här kommer texten till Louise och kärleken, hämtad från skivan med samma namn som släpptes 1990.Louise och kärleken

Louise hon vaknar,
han har just gått
så hon går ut i köket
Det ryker ännu ur hans kopp
Hon går fram till fönstret
det är en stilla dag
En dag som alla andra
mot marken faller trädens blad


Vad var hans sista ord
Vad var det han sa
Jag kommer snart tillbaka,
man måste gå för att kunna komma tillbaks


Louise hon ler mot träden
som släpper sina löv
Hon förstår hans ord nu
som en kind blir åter röd
Du, hon kallar det kärlek,
hon kallar den sann
Louise, hon står vid fönstret
hon väntar,
väntar på han som försvann
Vänder hem
Från skivan Zigenaren i månen från 1991 kommer här texten till Vänder hem:

Vänder hemKom o dansa med mig
genom denna gamla stad
Ur vattnet stiger sjörök,
molnen finns här bakom gröna små blad
ett skratt i en gränd när jag går förbi
över kullersten och kring mina ben
strös en melodi


Jag säger att allt är smekt av händer
varje droppe i detta regn
Ur askan av mina bränder
reser sig en man
han vänder hem igen
han vänder hem igen


Jag ristar ett hjärta i en gammal ek
Det måste lämna mitt blod nu
det som rev och slet
Det finns en visdomslycka, den leker kull
vi famlar efter den tills du faller omkull
Men i ditt hjärta finns en annan sort
det är ditt val vilken du väljer bort


Jag säger att allt är...


Dessa silversträngars kärlekssång
i och omkring mig ännu en gång


Hem igen
Jag vänder hem igen...Det här är för fälten
i norr o i söder,
för månen över Stockholm,
för timmarna hon glöder
Det här är för dig
för ditt födelseskri,
för vad du än söker
och för vägen dit
Det här är för livet,
ängarnas röst
i och omkring mig
som fåglar i mitt bröst
Lite mera reklam...Krönika i Aftonbladet av Fredrik Virtanen


Levde som hemlös Låtskrivaren Toni Holgersson är tillbaka på
Levde som hemlös Låtskrivaren Toni Holgersson är tillbaka på riktigt med nya plattan, ”Ibland kallar jag det kärlek”. ”Skivan är stark och djup som skärgårdshavet – det kan man inte säga om många skivor”, skriver Fredrik Virtanen.


Comeback – efter heroinetFJÄLLBACKA. Sitter i stiltje vid havet under det mäktiga Vette-berget på Ingrid Bergmans torg med utsikt mot Kråkholmen i det paradisiska gamla fiskelägret Fjällbacka i Bohuslän och läser irriterat New York Times recension av den sista Stieg Larsson-deckaren samtidigt som jag lyssnar på ex-heroinisten Toni Holgerssons nya cd.

Jo, det är mycket på en gång.

Jag dricker även kaffe från restaurang Bryggan. Ackes korvkiosk är öppen eftersom det är helg, järnhandeln också,liksom Lilla Beriths året-runt-öppna pizzeria och Stora Hotellet uppåt backen. En större samling norskar är på väg för att fira bröllop här i majsolen.


Toni Holgersson från Södertälje var stor när jag var barn. Han peakade 1990 med ”Louise och kärleken”, en hjärtskärande vispoetisk uppgörelse med förlorad kärlek. 1995 var han över.

Ibland såg jag honom på Stockholms gator, han släpade på en trasig cykel eller kanske en gammal hink. Han var hemlös. Heroin, visade det sig. Toni blev dödförklarad på internet men vem blir inte det.

Nya cd:n, producerad av hans son Dante Kinnunen och med stödsång av Anna Maria Espinosa och Markus Krunegård, är hans riktiga comeback.

Holgersson, 44, är frisk nu och åtminstone halva skivan är lika stark och djup som det här skärgårdshavet jag kisar mot. Det kan man inte säga om många skivor.

 

Och i New York Times skriver Michiko Kakutani om ”Millenniumtrilogin” att ”Sweden in these books is not the shiny, clean utopia where everyone drives Volvos, shops at Ikea and listens to Abba, but a noirish place where the dark emotions of Bergman and Strindberg reign”.

Alltid samma platta dravel. Antingen är vi en nation av poänglöst rentvättad medelklass som tar Volvon till Ikea eller så är vi lyxdeppiga borgare i svartvitt.

I Fjällbacka sjunger en begravningstrubadur Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet” och fiskargubbarna får, nu när hummersäsongen är över, inrikta sig på havskräftor eftersom räkor kräver rejäla trålare, bara mark-ägarna har rätt till ostronen och torsk... tja torsk är ett känsligt ämne men lika många som förr är de inte.

På somrarna invaderas Fjällbacka av tiotusentals sommarstugeseglare men i maj är det ännu vintersäsong, cirka 1?000 personer bor här året runt, det är en fiskeby där ingenting särskilt händer, sannerligen inga mord som i Camilla Läckbergs fjällbackadeckare. Men det är gediget, bländande vackert och äkta.


Äkta. Som Toni Holgersson och hans fina nya cd ”Ibland kallar jag det kärlek”. Gediget trä. Medan Stieg Larssons förhöjda dysterhet och New York Times utopiska blajversion av vårt land är billig fanér som döljer det riktiga Sverige – som gudskelov rymmer både hemlösa heroinister och ljuvliga havspärlor.Fredrik Virtanen, Aftonbladet 20100524
Recension i Meny


Toni Holgersson:
 
Ibland kallar jag det kärlek


(Amigo/Bonnier Amigo)


Relaterat


ROCK/VISA.
De flesta kan förmodligen historien om Toni Holgerssons uppgång och fall. Om drogerna och hemlösheten. Men i och med ”Ibland kallar jag det kärlek”, kan man skriva till återuppståndelse efter det där fallet.
Även om de största låtarna fortfarande skrevs därborta på 90-talet, när Toni Holgersson var en firad Svensktoppsstjärna, är det här en fantastisk comeback. Albumet är blått och hoppfullt, det är enkelt och komplicerat, det river och klappar dig på kinden på en och samma gång.
Toni Holgersson har ett djup i rösten och en stor närvaro, och genom låtarna låter han bakgrunden vara ständigt närvarande utan att fastna i det förgångna.


Sara Haldert
www.meny.nu 21 maj 2010Artikel i Västerviks Tidningen 20100519KLICKA HÄR
Påminner ännu en gång...Ni får ursäkta om jag blir tjatig, men jag vill bara ännu en gång påminna er om att gå in och kolla på www.toniochjag.blogg.se/konserter, där ni kan se kommande turnéplan. Jag har ju obeserverat att besöksantalet ökat markant på bloggen så därför kanske vissa har missat detta.

I listan som finns där kan man klicka på alla platser med understreck, då kommer man in på arrangörernas hemsida.Länk till konsert-sidan finns även i listan till höger, under Länkar.Toni live på BengansFör oss som inte kunde närvara på Bengans skivaffär den 19 maj finns YouTube som en bra tröst.


Båtar av sågspån:


Inga sånger tar som döda tillbaks:

Stort tack till MissMytilini för filmande och uppläggning!
Fler recensioner
För att läsa fler recensioner av Ibland kallar jag det kärlek, bland annat Aftonbladet och DN, klicka HÄR.

Sen kan man klicka på dom olika betygen för att få upp hela recensionen.
Recension i PT Nöje


En stark återkomst


VINJETT 
++++ I 90-talets början var Toni Holgersson den som skulle följa Peter LeMarc i spåren mot ett stort blågult genombrott och kanske stod han på tröskeln när det plötsligt blev tyst. Sista skivan i den första sviten hette ironiskt nog "Lyckliga slut" och jag kunde knappt tro det när jag hörde att Holgersson levde som hemlös. 2005 bröt sångaren och låtskrivaren plötsligt tystnaden, berättade öppenhjärtigt om de mörka åren och gjorde comeback med albumet "Tecken på liv" men så föll han tillbaka i missbrukets mörker igen.
Vi skriver 2010 när en ny skiva dyker upp. "Ibland kallar jag det kärlek" är en stark återkomst. Vackra låtar, fina texter och ett uttryck där en strimma hopp ständigt är närvarande, där glädje och sorg flätar sina händer i varandra.
Tjusiga, försiktiga revär av blås lyfter låtar som "Allt jag håller av" och "Och så går dessa dagar", en utsökt duett med Anna Maria Espinosa. Titelspåret, den tryggt tassande "Brev till resandeflicka" och "Komma hem" med sin fina rumskänsla är andra starka stunder på den här skivan.
Texterna känns lite som dagboksblad. Vemodiga, men alls inte uppgivna. Holgerson berör, men är samtidigt odramatisk. Ryckta ur sitt sammanhang kan textrader som "två madrasser, ett hisschakt på vinden" och "minns du när de bad för oss, fast vi sa det är för sent" som om de behandlar de mörka åren och förmodligen är det så.

Det är hans son, 22-årige Concretes-trummisen Dante Kinnunen, som har producerat verket med, faktiskt, förträffligt resultat. "Ibland kallar jag det kärlek" är en skiva som till soundet lyckas med den svåra konsten att låta både tät och luftig på en och samma gång. Lyssna och du förstår vad jag menar. Det är en jordig, sparsamt möblerad akustisk ljudmiljö som inte genar över countryns åker eller blir traditionellt singer/songwriter-grå. Låtarna får vad de kräver, varken mer eller mindre. Det är lyhört arbetat av den unge talangen som till mixhjälp haft säkre Johan Lindström.

Jag har två anmärkningar. Skivan är snarare september än maj till sin karaktär. En höstrelease hade varit mer klockren och på något fler ställe hade han gärna fått variera sången, för det låter fint och värdigt även när djupa rösten går upp ett snäpp, som i "Efter din himmel".
Det är dock petitesser. 2005 var jag inte övertygad av det jag hörde, men den här gången vågar jag säga välkommen hem till Toni Holgersson. Just i dag är han stark. Jag hoppas han fortsätter vara det.


Anders Sandlund
Piteå-Tidningen


Toni på TV4Från Nyhetsmorgon i TV4 19:e maj 2010.


Intervju:Tillsammans med några av Sveriges allra bästa musiker;

Brev till resandeflicka:Allt jag håller av:
Efter din himmel - YouTube


Och så går dessa dagar
Jag ska börja med att tacka för kommentarerna som inkommit på sistone, dom är alltid väldigt uppskattade. Som ett litet tack tillbaka så ska jag skärpa mig och uppdatera trots att lusten inte är på topp. Susanna skrev och bad mig lägga upp en av sångerna från senaste skivan, Och så går dessa dagar, så den kommer här:
Om ni vill höra och se hela programmet klippet är hämtat från så är här en länk till SVT-programmet Gokväll där Toni medverkade igår kväll. Innan låten finns även en intervju som inleds vid ca 5 min.

KLICKA HÄR


Och så går dessa dagar

 

Och så går dessa dagar

Dom går utan dej och mej

Jag undrar vad du gör med dina dagar

Håller du dom nära dej

Går du också vilse i vimlet

För det gör ofta jag

Visst är det nåt i människors ansikten

Som gör det enklare ett tag

 

Nu spolar dom isen nere på planen

Jag kör förbi där ibland

Bara en av alla dom saker

Som vi prata om men aldrig hann

 

Nya krig och gamla hjältar

Varning för halka och välta ljus

Jag står och bläddrar bland tidningar

Undrar vad du gör just nu

Samma sol och samma himmel

Fann du ringen jag gömt

Varför torkar aldrig färgen

På den här tavlan som jag drömt

 

Nu spolar dom isen…

 

Och så går dessa dagar

Dom går utan dej och mej

Jag undrar vad du gör med dina dagar

Håller du dom nära dej

Nytt besöksrekord!Kul att se att så många har hittat till bloggen. Igår slogs ett nytt rekord, både vad det gäller individuella besökare och antal sidvisningar.

Nu borde jag ju egentligen rida på framgångsvågen och leverera många inlägg för att bibehålla intresset, men dessvärre är inspirationen just nu inte på topp. Jag hoppas det blir bättre inom några dagar. Eller som Toni skulle ha sagt: "Ibland har man nog av sitt eget liv..." (citat från Bills sång)
Imorgon är det dags!

Recension av nya skivan

Från Östran: 


Kan vara Holgerssons bästa platta någonsin


 KULTUR/NÖJE 

Publicerad 100514 09:06. Uppdaterad 100514 10:26.

Att det mörka kan vara så vackert. Att sånger om ett trasigt liv, om missbruk och att vara utslagen kan bli så bedårande fint.

Ja det krävs naturligtvis något alldeles speciellt till det. Som Toni Holgerssons känslighet. Hans poetiska sinne och hans förmåga att sjunga med djupast tänkbara närvaro.

Toni Holgersson

Ibland Kallar Jag Det Kärlek

(Amigo)

 

Det här är en skiva som varit efterlängtad av många. Toni har tagit sig tillbaka till livescenen och varit ute och spelat en del live under något år. Nästa vecka släpps den här plattan som är riktigt riktigt bra.

Fylld med ömsinta vackra skildringar av ett liv som inte alltid varit så vackert. Skört och sårbart. Med Tonis personliga röst. Närvaro och känslighet. En röst som tränger in i och under huden. Med hans känsla för orden. Att kunna skapa vacker poesi om att gå vilse i livet och inte kunna ta sig tillbaks.

Det är avskalat utan att det för den skull låter tunt. Gjort så att instrumenteringen förstärker och effektiviserar låtarna. Där själva sångerna, orden och rösten ställs i fokus.

Och Så Går Dessa Dagar.

En vacker sång om just att dagarna bara går och rinner iväg. Allt bara flyter på utan att man hinner eller förmår göra någonting. Inte får fart att göra det man tänkte. "så går dessa dagar, dom går utan dej och mej".

Gunnar Bergstens barytonsax lyfter snyggt och Anna Maria Espinosas röst fungerar utmärkt ihop med Tonis. Kombinationen blir väldigt vacker, känslig och stark.

 

Ibland Kallar Jag Det Kärlek

Bilder ur det liv Toni och hans kära levde. Så känsligt och betagande. Snyggt och effektivt i arrangemang och produktion.

 

Som Jag Minns

Har ett försiktigt piano som lyfter fram musiken utan att tränga sig på. Och så kommer en snyggt klingande gitarr och bryter snyggt och effektfullt.

 

Valentine

En ståtlig sång om att ligga på ett rum på en vårdinstitution. Tristessen. Livet Går i snigelfart. "Men hjärtat slår, väntar på, någonting att vänta på".

 

Allt Jag Håller Av

Är ännu en pärla som besjunger minnesbilder av livskamraten genom det destruktiva livet med drogberoende och missbruk.

 

Det är en återhållsam men ändå påträngande musik. Ibland är det väldigt påtagligt hur de egentligen så sparsmakade arrangemangen effektivt rör sig framåt. Som hur gitarren ställs mot klaviaturen i Brev Till Resandeflicka.

Det är en annorlunda produktion och ljudbild mot tidigare Holgerssonplattor. Men det betyder inte att det låter så väldigt annorlunda. De som gillar Toni Holgersson sedan tidigare kommer känna igen sig. Det är ändå hans speciella poesi, hans säregna röst, den starka närvaron i hans sätt att sjunga som står i förgrunden.

Efter att ha lyssnat på den här plattan ett dussin gånger minst känns det bara allt starkare. I nuläget tycker jag detta möjligen är Tonis bästa skiva någonsin.Tommy Granlund

Du med dina ögonFrån skivan Blå andetag (1993) kommer här texten till Du med dina ögon, en duett tillsammans med Irma Schultz..
Du med dina ögon

Jag tog henne hit den natten

In till våra rum

Rum av drömmar rum av kyssar

Med droppar av löften från min mun

 

Nu sitter jag i soffan med tårars förklaring

Och en bitter smak i min mun

Du stryker bort från kinden sorg och salt

Det är tyst och det är kallt i våra rum

När du säger:

 

Du med dina ögon

Kan finna lyckan någon annanstans

Bjud någon annan på din resa

Hon kommer se det som sin största chans

 

Om det finns nåt jag kunde säga dig

Finna ord som gör dig hel

Då skulle jag strö dom i ditt öra

Ge dig alla löften om att aldrig mer

 

     Jag har hört allt förr

        och jag har sänkt min blick

Varje gång du sagt att allt var en dröm

Men någon dag någon gång

Då hinner det ikapp en alla saker man gömt

 

Du med dina ögon…

 

Men vart ska jag gå älskling du är allt jag har

     Det finns en annan där ute

        och hon har dina märken kvar

Men du vet hur det va med mig

jag trodde att du gett dig av

     Vill du verkligen veta var jag var?

 

Du med dina ögon…

ParkenFrån senaste skivan Ibland kallar jag det kärlek, som släpps på onsdag nästa vecka, kommer här texten till den fantastiska avslutningslåten Parken.


Parken

I parken under trädet vid bänken
Jag tänder, hon tar ett bloss
Natten är en kista av ebenholtz
Inuti och runt omkring oss
Jag är tacksam för mina vänner
Dom jag har och dom jag sett gå
Att man aldrig vet vad som händer
Jag har älskat det så

Zigenerskan blundar, drömmer och spår
Dörrar öppnas mellan dagar och år
Allt läggs i din hand för att tas därifrån
En sanning närmar sig inifrån
Och en utifrån

Jag sitter här mitt i livet
I det som varit och det som är
Bland sånger och och sånt som blev skrivet
Knappt jag minns att jag varit där
Någon går genom rummet
Nån som vet vem jag är
Och jag har väntar länge
Väntat så länge på det

Zigenerskan blundar...

Jag har en dotter vid kusten
Jag har aldrig hållit hennes hand
Det var länge sen hon slutade vänta
På dom båtar som går in mot land
Finns det nånting jag kan säga
Så låt det bli sagt
Allt jag borde gjort
Allt som låg i min makt

Zigenerskan blundar...


Utanför mitt fönsterSå var det då dags för den avslutande texten från debutalbumet Toni Holgersson från 1989.

Utanför mitt fönster

I en bil som rusar fram, längs mitt barndoms land
så ser jag allt som jag glömde
       och jag sträcker ut min hand
Du säger nåt om att det är upp till mig
men du hejdar dig
Om du så mycket som rör mina drömmar
då dödar jag dig

Utanför mitt fönster
faller regn och hopp
men jag, jag står skyddad,
jag står med dig mot min kropp

Jag vill våga ta steget upp till en gammal vän,
att han ska öppna sin famn så jag får falla i den
Men jag sitter kvar här i bilen
       och jag sitter som i trance
Kör oss härifrån min vän
Jag har hört att nästa stopp
måste vara vår chans

Utanför mitt fönster...

Det sägs att vi har nått det nu, det vi alltid sökt,
för det här har vi offrat vårt blod
       och försökt
Och du, du kramar mig som om solen levde i dig
Jag tänker...om,
om du inte stod framför mig

Utanför mitt fönster...

Som jag skrivit tidigare, för att se samtliga texter från ett visst album, klicka på länken under Kategorier i högerspalten.

Allt jag håller av, igen...Fick tips i en kommentar från Daniel om den här videoversionen av Allt jag håller av. Tycker ni att jag är tjatig med samma låt så behöver ni inte vänta så länge till, snart dags för nya låtar.Ni får väldigt gärna komma med synpunkter på vad jag ska ha med i bloggen; texter, musikklipp, intervjuer, eller annat?Påminner er igen......om att gå in o kolla på www.toniochjag.blogg.se/konserter. Där hittar ni inbokade spelningar framöver. (Länk finns även i länklistan nere i högerspalten)

Jag ser på min statistik att det är betydligt fler som kikar in här än på det inlägget, så missa inte att kika in ibland och uppdatera er om var Toni spelar härnäst.

När du ser på migFrån skivan Zigenaren i månen kommer här den underbara texten till singeln När du ser på mig:
När du ser på mig

 

Jag minns den vårens drömmar, jag minns oss som två barn

den första gången vi kysstes vid en krog i Gamla Stan. 

Jag minns cigaretter i ett väntrum och blommorna vid ditt bord

och nätter då vi låg vakna för att höra att hans hjärta slog.

 

Jag kan ännu se dig i en sommarkväll så ljus,

jag hade suttit i timmar
och väntat utanför ditt hus

när du kom gåendes längs gatan, du log och folk vände sig om.

Det leendet har fått mig att överleva och att skriva denna sång

 

Nu när du ser på mig, när du ler mot mig, när jag har lärt mig alla linjer i din hand.

Nu när du rör vid mig, när du öppnar dig, när vi älskar och du viskar mitt namn.

Då kan jag nästan tro, då kan jag nästan tro att vi äntligen har kommit fram.

 

Allt ligger här framför mig som bilder i vitt och svart,

en man och en kvinna utanför en kyrka och i luften far gryn och skratt,

men också otrohet och ensamhet, vi har varit där, svek och lögner, men nu är vi här.

 

Nu när du ser på mig…

 

Jag låter allt falla nu, tårar i våra rum.

Jag tycker mig skönja nån ro nu,

någonstans i vågornas skum.

 

Nu när du ser på mig…
Dessvärre är inte hela låten med i det här klippet, men bättre lite än inget...


Allt jag håller avFörsta singeln från kommande skivan Ibland kallar jag det kärlek:Allt jag håller av

 

I en taxi på väg genom stan

Första snön tung o dan

Himmel, himmel hör mitt hjärta slå

Jag sitter här

tills jag måste gå

 

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar

 

Ingen brådska och aldrig en gång till

Man gör vad man gör,

inte alltid vad man vill

Jag åker genom städer jag levde i,

den jag var, den jag ville bli

Jag ser min bild i fönstret här,

jag kan se att jag snart är där

 

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar

 

Dörren öppnas mot ett hav

bilen har stannat

Här ska jag gå av,

här ska jag gå av

 

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar

Allt som jag håller av

kommer att finnas kvar


RSS 2.0